Å flyte inn i et sykkelkart

Jeg syns Dapa Maps er i ferd med å skape et vakkert kart over sykkelveier og parker i Oslo.

Sykkelkartet over Oslo, som også viser park- og grøntområder, er under utforming. Lørdag 8.mai var dette foreløpig siste versjon, og snart går det i trykken. I nedre høyre hjørne ligger grøntområdet rundt Nordre Skøyen hovedgård hvor jeg var på fest før jeg kunne gå.

Sykkelkartet over Oslo, som også viser park- og grøntområder, er under utforming. Lørdag 8.mai var dette foreløpig siste versjon, og snart går det i trykken. I nedre høyre hjørne ligger grøntområdet rundt Nordre Skøyen hovedgård hvor jeg var på fest før jeg kunne gå.

  • Innimellom inviterer jeg til BEVEGELSE - en vandrebeskrivelse, et turtips eller en vakker endringsinspirasjon. Ta det som du selv vil, og husk at om du lar deg inspirere til vandring så er noe av moroa å finne ut av det som ikke er nevnt her.


Så lenge jeg kan huske har jeg hatt en drømmende forkjærlighet for å studere kart mens jeg nærmest flyter inn i dem. Som gutt kunne jeg sitte i timevis med verdensatlaset framfor meg mens jeg bladde svært langsomt gjennom det.

Dette var mange tiår før Google Maps og lignende “tilbud” dukka opp. Og jeg var slett ikke så verdensbereist som barn, men jeg kunne til en viss grad forestille meg hvordan det så ut på de stedene på kartene som jeg stoppa opp ved.

Tidlig i voksenlivet reiste jeg på ordentlig inn i Europa-kartet gjennom to håndfuller med lange Interrail-togturer på 1980- og 1990-tallet. I samme periode kom verdensatlaset fram igjen da jeg studerte geografi på universitetet. Og i nyere tid har jeg slitt ut en solid bunke papirversjoner av tur- og orienteringskart over norske fjellområder og markaområdet rundt Oslo.

1-Slitt kart.jpg

Oaser og pusterom

Med det nye sykkel- og parkkartet over Oslo, som de flinke folka i Dapa Maps er i ferd med å forme, stiller det seg litt annerledes enn med verdensatlaset.

Her har vi å gjøre med relativt kjente trakter for min del, men likevel ser jeg at jeg med dette kartet kan sette meg ned og reise langsomt. Uten sykkel under baken kan jeg foreta meg imaginære reiser til de fleste av Oslos bydeler og parker.

Parkene i Oslo - enten de nå ligger langs vassdragene eller inne mellom høyhus og gamle bygårder - skaper nødvendige oaser og pusterom for en stadig voksende befolkning. Og Dapa Maps sitt kart viser på en dekorativ måte veien til flere parker som jeg må innrømme at jeg ikke har stoppa opp i.

Det kan jeg nå enkelt endre på. Både til fots og på sykkel.

Daniel og Pavel.

Daniel og Pavel.

Pølser i parken

1.mai i år spiste jeg knallgode grillpølser i parken i Torshovdalen for første gang. Verten var Daniel Andersson, som står bak Dapa Maps sammen med kameraten Pavel Sagen.

Siden jeg sverger tungt til fotvandring for tida, kom jeg gående til den hyggelige stunden i parken - mens Daniel i kveldinga sykla derifra med kjæresten sin framme på lasteplanet til den svarte, blanke, urbane transportsykkelen.

Folk som lager dekorative veggkart, beveger seg tydeligvis også på stilig vis gjennom byens grøntområder, særlig med damer i lasten.

Valg for veggen

Jeg syns selvsagt det er flott om du som leser dette vil kjøpe fotografier av meg neste gang du trenger noe vakkert til egne eller andres vegger.

Men det utelukker jo ikke at du også tråkker en tur innom nettbutikken til Dapa Maps (https://dapamaps.com/). Der finner du et utvalg kart over sykkelveier og skiløyper, både i Oslo og i andre deler av landet, i tillegg til ei liste over utsalgssteder som fører disse fine papirkartene.

For hvert kart Dapa Maps selger, blir det forresten planta et tre. Det skaper fin balanse i bevegelsene våre. God sykkel- og parktur!

Naturpress har nylig skrevet om arbeidet som Daniel og Pavel gjør. Den artikkelen kan du lese her: https://www.naturpress.no/2021/04/26/pavel-og-daniel-lager-gronne-kart-en-helgetur-til-london-skal-ikke-vaere-kulere-enn-a-sykle-i-marka/

27.april publiserte jeg en artikkel her i WALK-bloggen der jeg skildra en park som mangla på et tidligere utkast til det nevnte sykkelkartet. Den gangen ville jeg holde igjen navnet på stedet, men mange har nok gjetta at det dreide seg om Nordre Skøyen hovedgård. Artikkelen kan du lese her: https://www.walktheworld.no/blogg/panorama-parken

1-P4260066.JPG
Forrige
Forrige

Å klyve opp stengelen

Neste
Neste

Rolig rabalder i Revehidalen